Schone slaapsters

Stephen King & Owen King

     

Over Schone slaapsters


Bestellen

Gebonden | 832 blz. | ISBN: 9789044353013 | € 25,00

Stephen King op zijn best en Owen King die zijn eigen schrijftalent etaleert; de schrijfgenen van de familie King worden ten volle benut!

In het Amerikaanse stadje Dooling, waar een vrouwengevangenis het enige gebouw van betekenis is, breekt een vreemde ziekte uit. Alle vrouwen die in slaap vallen, worden langzaam ingekapseld door iets wat lijkt op spinrag, tot er een cocon om hun hoofd is gevormd - en ze worden niet meer wakker. De ziekte verspreidt zich als een epidemie en iedere vrouw doet haar best om zo lang mogelijk wakker te blijven. Politiechef Lila Norcross is een van hen, maar hoe hard zij en de goedwillende mannen om haar heen ook werken om de orde te bewaren, al snel komen de primaire instincten van de achterblijvers aan de oppervlakte en raakt het leven in Dooling ontwricht. Het is eten of gegeten worden.

Schone slaapsters wordt bevolkt door vele memorabele personages. Zo is er Clint, de man van Lila, die als psychiater van de vrouwengevangenis probeert om het kwaad buiten de deur te houden. De gevangenen die elk met hun eigen achtergrond en verhaal trachten de wonderbaarlijke situatie naar hun hand te zetten. En dan is er nog de raadselachtige Evie, de enige vrouw die in slaap kan vallen en ongeschonden weer wakker wordt. Niemand weet waar ze vandaan komt en over welke bijzondere gaven ze beschikt.

Iedereen in Schone slaapsters wordt op de proef gesteld en gaat tot het uiterste om te overleven. Maar is het genoeg om een catastrofe af te wenden?


Stephen King en Owen King hebben een meeslepende roman geschreven die alles op scherp zet, en waarin ze meesterlijk laten zien wat er kan gebeuren als de temperaturen in de samenleving verder en verder worden opgevoerd.

     

King & King


Bestellen

 

Stephen King

Meesterverteller Stephen King heeft meer dan vijftig romans op zijn naam staan en tientallen korte verhalen. Hij schreef spanning, horror, fantasy, bovennatuurlijk, en in welk genre hij zich ook waagt, steeds weet hij wereldwijd miljoenen lezers aan zijn boeken gekluisterd te houden.Owen King

Owen King schreef de roman Double Feature en publiceerde meerdere korte verhalen in o.a. de Boston Globe en de New York Times Book Review.


Bestellen

 

"De politieke boodschap is maar net wat je er zelf uit wilt halen. Er zijn natuurlijk genderkwesties, als we beschrijven wat er gebeurt met mannen als alle vrouwen in slaap vallen"Stephen King

     

Fragment uit Schone slaapsters


Ree vroeg aan Jeanette of ze weleens naar dat vierkantje licht van het raam keek. Jeanette zei dat ze dat niet deed. Ree lag boven op het stapelbed, Jeanette onder. Ze lagen allebei te wachten tot de cellen open zouden gaan voor het ontbijt. Het was weer ochtend.
Het leek wel of Jeanettes celgenote een studie had gemaakt van het vierkant. Ree vertelde dat het op de muur tegenover het raam begon, vervolgens steeds lager en lager gleed, over hun bureau viel, om ten slotte de vloer te bereiken. Zoals Jeanette nu zelf kon zien, viel het midden op de vloer, zo fel als wat.
‘Ree,’ zei Jeanette. ‘Ik kan me echt niet druk maken om een vierkantje licht.’
‘Hoe kun je je nou níét druk maken om een vierkantje licht!’ Ree maakte het toeterende geluid waarmee ze altijd liet merken dat ze iets grappig vond.
Jeanette zei: ‘Oké. Ik heb geen fl auw idee wat je ermee bedoelt, maar het zal wel,’ en haar celgenote toeterde nog een keer.
Ree was een beste meid, maar ze leek wel een kleuter, zo zenuwachtig werd ze van stilte. Ree zat vast voor fraude met creditcards, vervalsing en het in bezit hebben van drugs met het oogmerk ze te verkopen. Ze was in geen van die dingen erg goed geweest en daarom zat ze hier.
Jeanette zat voor doodslag; op een winteravond in 2005 had ze haar man Damian met een kruiskopschroevendraaier in zijn bovenbeen gestoken en omdat hij high was, was hij in een leunstoel blijven zitten wachten tot hij doodbloedde. Zelf was ze natuurlijk ook high geweest.
‘Ik heb op de klok gekeken,’ zei Ree. ‘Ik heb het getimed. Het licht doet er tweeëntwintig minuten over om van het raam daar op de grond terecht te komen.’
‘Bel Guinness,’ zei Jeanette.
‘Ik heb vannacht gedroomd dat ik chocoladetaart zat te eten met Michelle Obama en dat ze boos op me was: “Daar word je dik van, Ree!” Maar ze at zelf ook een stuk.’ Ree toeterde. ‘Niet echt, hoor. Heb ik verzonnen. In werkelijkheid heb ik over een lerares gedroomd die ik ooit heb gehad. Ze zei de hele tijd dat ik niet in het goede lokaal zat en dan zei ik weer dat ik wel in het goede lokaal zat en dan zei ze oké en begon ze met de les, maar even later zei ze weer dat ik niet in het goede lokaal zat, waarop ik weer zei dat dat wel zo was en zo ging het maar door. Het was vooral dodelijk vermoeiend. Wat heb jij gedroomd, Jeanette?’
‘Eh…’ Jeanette probeerde het zich te herinneren, maar dat lukte niet. Het leek wel of ze door haar nieuwe medicatie vaster sliep. Eerst had ze nog weleens nachtmerries gehad over Damian. Dan zag hij eruit zoals hij er de ochtend erna had uitgezien, toen hij dood was, met een streperige blauwe huid, net natte inkt.
Jeanette had dokter Norcross gevraagd of hij dacht dat de dromen te maken hadden met schuldgevoel. De dokter had haar met half dichtgeknepen ogen aangekeken, met die méén-je-dat-nou-blik waar ze aanvankelijk gestoord van was geworden, maar waar ze inmiddels aan gewend was geraakt, en had haar gevraagd of zij van mening was dat konijnen fl aporen hadden. Ja, oké. Duidelijk. Hoe dan ook, Jeanette miste die dromen niet.
‘Sorry, Ree. Helemaal niks. Als ik al wat heb gedroomd, dan ben ik het vergeten.’
Ergens in de gang van Vleugel B, op de eerste verdieping, klepperden schoenen over het beton: een bewaarder die een laatste controle uitvoerde voordat de deuren opengingen.


Video's


Interview met Stephen en Owen King over Schone slaapsters

Stephen en Owen King vertellen over Schone slaapsters


Nieuwsbrief


Wil je op de hoogte blijven van vergelijkbare boeken, meedoen aan leuke, exclusieve acties en op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van The House of Books.

© 2016, Overamstel uitgevers | Deze website maakt gebruik van cookies om het bezoek te meten.