Arthur van den Boogaard


Arthur van den Boogaard (1969) studeerde economie en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de eerste studie schreef hij ooit een doorwrochten essay waarin een logische verbintenis werd gelegd tussen De Uitvreter van Nescio en het door Marco van Basten beschreven gevoel bij het scoren van een doelpunt - diens zogenaamde ‘oceaanvreugde’. De officiële mondelinge verdediging van zijn eindscriptie voor filosofie – een koppeling van het machtsbegrip van Michel Foucault aan de markttheorie van Adam Smith - besloot Van den Boogaard met de zin: “Eigenlijk gaat het allemaal over voetbal.”

Het kwam toch nog allemaal goed toen de net afgestudeerde werk vond bij Het Parool. Zeker toen hij in 1999 begon met het bespreken van nationale en internationale sportboeken. De afgelopen zeven jaar las en recenseerde hij minimaal een boek per week.

Van den Boogaard’s liefde voor het sportboek noopte Paul Onkenhout, chef sport bij de Volkskrant, er toe te pleiten voor de invoering van een verschijningseis voor Nederlandse sportboeken: ‘dat deze verplicht door Van den Boogaard worden besproken’.

Bij Uitgeverij Carrera is november 2007 het standaardwerk Sport verschenen. In het voorjaar van 2008 verschijnt Halve Finale EK '88, een reconstructie van de gehele wedstrijd tussen Nederland en West-Duitsland.