Zoeken
Richard Wrangham - De goedheidsparadox

De goedheidsparadox

Richard Wrangham

De vreemde relatie tussen deugdzaamheid en geweld in de evolutie van de mens
De goedheidsparadox

Richard Wrangham

De vreemde relatie tussen deugdzaamheid en geweld in de evolutie van de mens
Bestel nu
Omschrijving

In De goedheidsparadox presenteert de beroemde primatoloog Richard Wrangham een opvallend originele theorie om de tijdloze vraag te beantwoorden hoe en waarom de homo sapiens is ontstaan.

Een kwart miljoen jaar geleden maakte de toenemende intelligentie onder onze voorouders de weg vrij voor de invoering van de sociaal geaccepteerde doodstraf. Het was deze verandering, zo betoogt Wrangham, die ontwikkeling, meer samenwerking, de accumulatie van cultuur en uiteindelijk de opkomst van de beschaving zelf mogelijk maakte.

Hoewel het alledaagse leven door de geschiedenis heen verdraagzaam is geweest, is oorlog nooit ver weg geweest. De goedheidsparadox biedt diepgaande, nieuwe argumenten hoe en waarom deze griezelige combinatie van vreedzaamheid en geweld zich kristalliseerde nadat onze voorouders in Afrika een kwart miljoen jaar geleden taal leerden. Door de taal konden intenties worden gedeeld en acties worden gecoördineerd. Verbale samenzweringen maakten de weg vrij voor geplande conflicten en, belangrijker nog, voor de unieke menselijke daad van de doodstraf. De slachtoffers van de doodstraf waren meestal agressieve mannen, en naarmate hun genen afnamen, werden onze voorouders tammer. Deze oude vorm van systemisch geweld was cruciaal, niet alleen om samenwerking in vrede en oorlog en in cultuur aan te moedigen, maar ook om ons te maken tot wie we zijn: homo sapiens.

Fragment

Quotes
De Volkskrant
'Richard Wrangham grijpt deze 'goedheidsparadox' aan voor een revolutionaire kijk op onze evolutie en onze toekomst. Een mustread voor wie de homo sapiens wil begrijpen.'
Auteur: Richard Wrangham
Auteur

Richard Wrangham (PhD, Cambridge University, 1975) is de Ruth B. Moore hoogleraar Biologische antropologie aan de Harvard University en oprichter van het Kibale Chimpanzee Project. Hij deed uitgebreid onderzoek naar ecologie van primaten, naar voeding en naar sociaal gedrag. Hij is vooral bekend om zijn werk over de evolutie van menselijke oorlogsvoering, beschreven in het boek Demonic Males, en over de rol van koken in de menselijke evolutie, beschreven in het boek Koken: over de oorsprong van de mens. Samen met Elizabeth Ross was hij in 1997 medeoprichter van het Kasiisi Project en dient hij als beschermheer van het Great Apes Survival Partnership (GRASP).

Edities & Details
Digitale download: De goedheidsparadox - Richard Wrangham
ISBN: 9789048859207
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 03-06-2021
Prijs: € 9,99
Omvang: 496 pagina's

Bestel

Paperback: De goedheidsparadox - Richard Wrangham
ISBN: 9789048859191
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 03-06-2021
Prijs: € 23,99
Omvang: 496 pagina's

Bestel

Uitgeverij: Hollands Diep Vertaler: Marieke van Muijden Vertaler: Bep Fontijn NUR: 694 - Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis THEMA: 21ste eeuw, c 2000 tot c 2100 THEMA: Sociologie en antropologie BISAC: HISTORY / Social History BISAC: SOCIAL SCIENCE / Anthropology / Cultural & Social BISAC: JUVENILE NONFICTION / Social Science / Customs, Traditions, Anthropology
Meer boeken
Alec Ryrie - Protestanten
Alec Ryrie
Peter Pomerantsev - Dit is geen propaganda
Peter Pomerantsev
André De Vries - Vlaanderen
André De Vries
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: